Pengaruh Konsentrasi dan Kecepatan Pengaduk Pada Proses Desalinasi Air Payau Menggunakan Kitosan Kulit Udang Vaname

Authors

  • Karim Kasmudin Sekolah Tinggi Teknologi Industri Bontang
  • Fitria Fitria Sekolah Tinggi Teknologi Industri Bontang
  • Faizal Mahyudin Sekolah Tinggi Teknologi Industri Bontang
  • Aditya Pascal Sekolah Tinggi Teknologi Industri Bontang

DOI:

https://doi.org/10.62759/jser.v2i1.28

Keywords:

Desalination, Brackish Water, Chitosan, Vaname Shrimp, Bacth Method

Abstract

Desalination (removal of salt content) of salt or brackish water into fresh water is another way to obtain fresh water. The two most widely practiced methods are distillation (distillation), heating seawater until it evaporates and then condensing to get fresh water and reverse osmosis, seawater at high pressure through a thin membrane to pass water molecules. Another method that can be used in the desalination process is the adsrobtion process. One of the media that can be used in the adsrobtion process is chitosan. This research is carried out by the bacth method with two variables, the first variable concentration, namely 800, 1600, 2400, 3200 and 4000 ppm. The second variable is the stirring time with variations, namely 100, 200, 300, 400 and 500 rpm. Based on the results of studies that have been carried out, the best concentration of shrimp skin chitosan is at a concentration of 4000 mg / L or the addition of 200 mg of chitosan in 0.25 L of brackish water. At this concentration, the absorbent can reduce the salinity of brackish water by 86.6694% and for the best stirring speed the shrimp shell chitosan is at a speed of 300 rpm with the addition of 1000 mg of chitosan in 0.25 L of brackish water. At this stirring speed, the adsorbent can reduce the salinity of brackish water by 82.6335%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ahmad, A., Khabibi, K., Nuryanto, R., & Haris, A. (2020). Adsorbsi Ion Tembaga (Ii) Dengan Kitosan Dari Kulit Udang Putih Yang Termodifikasi Tripolifosfat. Binawakya Jurnal, 14(6), 2781–2790.

Artinningsih, A., & Kasmudin, K. (2021). Pemanfaatan Kitosan Dari Cangkang Bekicot (Achatina Fullica) Untuk Menurunkan Salinitas Air Payau. ILTEK : Jurnal Teknologi, 16(1), 24–28. https://doi.org/10.47398/iltek.v16i1.581.

Cahyono, E., Wodi, S. I. M., & Kota, N. (2018). Aplikasi Kitosan Kulit Udang Windu (Panaeus Monodon) Sebagai Pengawet Alami Pada Tahu. Jurnal Ilmiah Tindalung, Vol 4 No 1 (2018): Jurnal Ilmiah Tindalung, 41–44. http://e-journal.polnustar.ac.id/jit/article/view/133.

Eka, H., Setyabudi, P., Purwoto, S., & Tulloh, H. (2020). Removal Natrium ( Na+), Klorida (Cl-), Dan Kesadahan Air Payau Dengan Resin Penukar Ion. Jurnal Teknik WAKTU, 18(1), 7–14.

Ifa, L., Agus, M. A., Kasmudin, K., & Artiningsih, A. (2019). Pengaruh Penambahan Volume Kitosan dari Cangkang Bekicot terhadap Penurunan Kadar Tembaga Air Lindi. Jurnal Teknik, 18(02), 109–113.

Jordan, E., Suryajaya, T., & Nugraha, T. (2018). A Review of Nanotechnology Application For Seawater Desalination Process. Jurnal Of Technology, 1(2), 155–179. https://doi.org/10.31219/osf.io/t73sr.

Mutia, E., Lydia, E. N., & Fahriana, N. (2020). Teknik Penjernihan Air Menggunakan Limbah Cangkang Kerang Sebagai Pengikat Ion Logam Berbahaya Pada Air. Jurnal Ilmiah Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(2).

Naimah, S., A., S. A., Jati, B. N., Aidha, N. N., & Cahyaningtyas, A. A. (2014). Degradasi Zat Warna Pada Limbah Cair Industri Tekstil Dengan Metode Fotokatalitik Menggunakan Nanokomposit Tio2 – Zeolit. Jurnal Kimia Dan Kemasan, 36(2), 225. https://doi.org/10.24817/jkk.v36i2.1889.

Prihatin, R. B. (2017). Strategi Nafkah Keluarga Nelayan Miskin Perkotaan: Studi di Cilacap Jawa Tengah dan Badung Bali. Aspirasi, 8(2), 133–144. http://jurnal.dpr.go.id/index.php/aspirasi/article/view/1261.

Purnama Sari, L., & Rusmini. (2017). Pemanfaatan Kitosan dari Cangkang Kerang Simping sebagai Penjernih Air Sumur. UNESA Journal of Chemistry, 6(1), 64–67.

Simuningkalit, N. M., & Lumbantoruan, W. (2016). Analisis Persebaran Intrusi Air Laut Pada Airtanah Freatik di Desa Rugemuk Kecamatan Pantai Labu Kabupaten Deli Serdang. Jurnal Geografi, 8(2), 146–155.

Sujana, I. W., Al Zarliani, W. O., & Hastuti, H. (2020). Pemberdayaan Ekonomi Masyarakat Pesisir Melalui Pengolahan Rumput Laut. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat MEMBANGUN NEGERI, 4(1), 24–33. https://doi.org/10.35326/pkm.v4i1.573.

Sukma, D. H., Riani, E., & Pakpahan, E. N. (2018). Pemanfaatan kitosan sebagai adsorben sianida pada limbah pengolahan bijih emas. Jphpi, 21, 460–470.

Sulistyawati, E., Nandari, W. W., Nurchasanah, A. R., & Dewi, K. K. (2020). Kinetika Adsorpsi Mikrokapsul Kitosan Taut Silang Kalium Persulfat terhadap Zat Warna Methyl Orange. Jurnal Rekayasa Proses, 14(1), 47–59. https://doi.org/10.22146/jrekpros.50634.

Yudhasasmita, S., & Nugroho, A. P. (2017). Sintesis dan Aplikasi Nanopartikel Kitosan Sebagai Adsorben Cd dan Antibakteri Koliform. Biogenesis: Jurnal Ilmiah Biologi, 5(1), 42–48. https://doi.org/10.24252/bio.v5i1.3432.

Downloads

Published

02-02-2023

How to Cite

Kasmudin, K., Fitria, F., Mahyudin, F., & Pascal, A. (2023). Pengaruh Konsentrasi dan Kecepatan Pengaduk Pada Proses Desalinasi Air Payau Menggunakan Kitosan Kulit Udang Vaname. Journal of Science and Education Research, 2(1), 1–6. https://doi.org/10.62759/jser.v2i1.28